Eva:
Elektro-
Mechanieker

“Het is nooit te laat om je carrière volledig om te gooien.”
  • Naam: Eva Olyslager
  • Leeftijd: 27
  • Studies: Orthopedagogie (AP Hogeschool Antwerpen)
  • Functie: Elektromechanieker
  • Hobby’s: Meubels opknappen en padel

De 27-jarige Eva Olyslager werkt als elektromechanieker bij Omexom. Ze werkt dag in dag uit met elektriciteit en mechaniek, zoals aansluitingen van laagspanning en bekabeling.

Welk professioneel traject heb je tot nu toe afgelegd?

Eva: Ik heb orthopedagogie gestudeerd, een heel opvoedkundige richting. Na de middelbare school besloot ik om verder te studeren. Dat is iets dat vaak verwacht wordt van jongeren die afstuderen in het ASO. Ik volgde iedereen blindelings en het was helaas niet in mij opgekomen om meer mijn eigen weg te gaan. Vervolgens heb ik twee jaar als zelfstandige in sales en marketing gewerkt. Ik besefte dat dat me niet gelukkig maakte en besloot om mijn kinderdroom te volgen. Als kind wilde ik namelijk garagist worden, een beroep dat in de maatschappij vaak als te mannelijk voor vrouwen wordt aanzien. Het idee om met mijn handen bezig te zijn, sprak me enorm aan. In mijn vrije tijd ben ik namelijk steeds creatief bezig en steek ik de handen echt uit de mouwen. 

Toen heb je het roer volledig omgegooid?

Eva: Inderdaad. Ik stopte als zelfstandige en besloot eindelijk een job te zoeken waarbij ik die talenten wel tot uiting kon laten komen. Via een interimbureau kreeg ik de kans om een korte opleiding elektriciteit te volgen. Uiteindelijk kwam ik zo terecht bij VINCI Energies. Ik was meteen verkocht door de aangename werking en vele doorgroeimogelijkheden. Zo zie je maar dat het nooit te laat is om je carrière volledig om te gooien.

Waar haalde je de kracht om alsnog je kinderdroom te volgen?

Eva: Bij mijn ouders. Ze hebben mij steeds aangemoedigd om hard te werken en mij niets aan te trekken van wat anderen denken of zeggen. Natuurlijk is het vanzelfsprekend dat je als ouder zekerheid wil voor je kinderen. Dat is ook de reden waarom ze me hebben aangemoedigd om een diploma te behalen toen ik nog niet had ontdekt wie ik werkelijk ben en nog niet met zekerheid wist wat ik echt wilde doen. Op die manier had ik een back-up plan en kon ik makkelijker een job vinden.  

Hoe ervaar je het om als vrouw in een technische sector te werken? 

Eva: Ik werk nu inderdaad als enige vrouw samen met ongeveer dertig mannen en eigenlijk vind ik dat wel heel plezierig. Op elke werf werk ik samen met andere bedrijven waarbij ik steeds nieuwe mensen ontmoet. Het gebeurt dan wel eens dat ik voel dat alle aandacht op mij gericht is. Dat is eerder te wijten aan verbazing of respect en ervaar ik dus nooit als een soort discriminatie op de werkvloer. Het zou goed zijn als meer vrouwen zouden beseffen dat ze welkom zijn in technische beroepen. Het is dan ook die openheid voor diversiteit die me aantrok bij VINCI Energies.

Als u verder surft op deze website, stemt u in met het gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken, maar ook om bezoekersstatistieken op te stellen. Voor meer informatie verwijzen we u naar ons cookiebeleid.