Laura
HSE Coordinator

“Ik zie de technische sector niet echt meer als een mannenwereld.”
  • Naam: Laura Slop
  • Leeftijd: 24 
  • Studies: Bachelor Integrale Veiligheid (De Haagse Hogeschool), MBO Middelbaar Veiligheidskundige (Kader Group)
  • Functie: HSE Coordinator
  • Hobby’s: Organiseren van evenementen en met vrienden op pad gaan

De 24-jarige Laura Slop werkt als HSE Coordinator bij Cegelec. Binnen die functie volgt ze dagelijks alles op het gebied van veiligheid op, waaronder het opstellen van veiligheidsplannen met risico-inventarisaties. Daarnaast is ze ook verantwoordelijk voor het uitwerken van jaarplannen en verbetervoorstellen. Hiervoor staat ze in nauw contact met de klant en bezoekt ze regelmatig werven, waar het verbeteren van de veiligheidscultuur centraal staat. 

Hoe ben je in de technische sector beland?

Laura: Het is zeker niet zo dat ik al van kleins af aan een passie voor techniek had, in dat opzicht is deze carrièrewending dus eerder toevallig. Toen ik tijdens mijn opleiding stage moest volgen, heb ik ervoor gekozen om van alle sectoren te proeven. De technische sector sprak mij na een eerste ervaring het meeste aan, omdat ik het gevoel had dat ik me hier meer kon uiten en mensen echt kon helpen. De sector had dus niet meteen mijn voorkeur, tot mijn eerste praktijkervaring. 

Heb je ooit met vooroordelen te maken gehad omdat je een vrouw bent?

Laura: Gelukkig heb ik nog nooit discriminerend gedrag ervaren. Dat komt misschien ook deels omdat ik mezelf goed kan uiten en duidelijk mijn expertise kan aantonen. Het blijft ergens wel een taboe, dat ongetwijfeld voortkomt uit de tijd dat enkel mannen in de technische sector aan de slag waren. Hoewel er op dit moment nog altijd minder vrouwen een technisch beroep uitoefenen, komt hier wel zichtbaar verandering in. Ik beschouw onze sector dan ook niet echt meer echt als een mannenwereld dankzij het toenemende aantal bedrijven die zich steeds meer actief inzetten voor diversiteit en inclusie. Ik had bij VINCI Energies ook vanaf het begin het gevoel dat ik welkom was en werd daarna meteen opgenomen in de ‘werkfamilie’. De cultuur is heel open en niet overdreven formeel, waardoor we echt alles kunnen zeggen tegen elkaar, ongeacht of er nu een man of een vrouw voor je staat. Vrouwen die interesse hebben in een technische job moeten dus echt niet twijfelen, gewoon vertrouwen op zichzelf. 

Hoe zie je de rest van jouw carrièrepad voor je?

Laura: Ik werk momenteel samen met een collega waar ik veel van kan leren. Dat is een heel fijne samenwerking, waarbij ik steeds geïnspireerd word om door te gaan en nog meer te leren. Ik ben nu dan ook in gesprek met VINCI Energies over wat mogelijk is in de toekomst. Ik heb al een aantal cursussen gevolgd, maar zou heel graag terug naar school gaan om nog meer bij te leren. Mijn ambitie is om uiteindelijk door te groeien tot HSE Manager, al vind ik het vooral belangrijk dat ik in mijn functie ook voldoende variatie kan blijven hebben. 

Als u verder surft op deze website, stemt u in met het gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken, maar ook om bezoekersstatistieken op te stellen. Voor meer informatie verwijzen we u naar ons cookiebeleid.