Noa
HVAC
Technician

“Ik vind het steeds leuk om anderen te tonen dat ik als vrouw even competent ben als mijn mannelijke collega’s.”
  • Naam: Noa Grangé
  • Leeftijd: 25 jaar
  • Studies: Elektromechanica met een specialisatiejaar klimatisatie (AP Hogeschool)
  • Functie: HVAC Technician
  • Hobby’s: Kunstnagels aanbrengen, offroad rijden en tijd doorbrengen met de kinderen

De 25-jarige Noa Grangé werkt als HVAC Technician bij VINCI Facilities. Ze houdt zich vooral bezig met de koeling, ventilatie en verwarming van gebouwen. Hierbij onderhoudt ze luchtgroepen, controleert ze hun goede werking en voert ze herstellingen uit aan koelinstallaties of ketels. 

Is het soms moeilijk om vooral door mannen omringd te worden? 

Noa: Al tijdens mijn opleiding was ik het enige meisje. Dat is altijd goed verlopen en mijn leerkrachten waren ook heel blij dat er eens een meisje in de klas zat. Ook nu zijn al mijn collega’s mannen. In deze sector bots je soms nog steeds tegen mannen op, wat niet altijd gemakkelijk is. Gelukkig zetten ze bij VINCI Energies sterk in op welzijn. Zo wordt er regelmatig tijdens evaluatiegesprekken gepolst naar mijn gevoel over onder andere de werksfeer en de samenwerking met collega’s en wordt er ook gevraagd welke zaken binnen het bedrijf zelf nog verbeterd kunnen worden. Vrouwen zijn hier ook meer dan welkom, wat zeker niet overal zo is. Bij mijn vorige werkgever ervaarde ik veel problemen door het feit dat ik een vrouw ben. Zo kreeg ik vaak kleinerende opmerkingen en was er een gebrek aan respect. Dat is ook de reden waarom ik gekozen heb om de overstap naar VINCI Energies te maken. 

Hoe ben je geëvolueerd binnen de job?

Noa: Bij VINCI Energies werk je in het begin samen met iemand die je ondersteunt en kennis laat maken met jouw takenpakket en verantwoordelijkheden. Dat is handig, omdat de theorie compleet verschillend is van de praktijk. Na een maand krijg je ook al meteen de kans om alleen op pad te gaan, bijvoorbeeld voor kleine projecten of depannages. Hierbij leer je dus al snel op je eigen benen te staan maar word je uiteraard waar nodig wel nog geholpen, wat ik heel positief vind. Het is ook steeds leuk om anderen te kunnen tonen dat ik als vrouw even competent ben als mijn mannelijke collega’s. Ik ben ondertussen bijna twee jaar actief bij VINCI Energies en ik heb al veel bijgeleerd. Ik kijk er ook naar uit om nog opleidingen te volgen binnen het bedrijf en te blijven groeien. 

Heb je dit werk altijd willen doen, of net niet?

Noa: Vroeger wou ik eigenlijk helemaal iets anders doen. Ik wou namelijk graag kapster worden. Ik werd echter verplicht op school om ASO te volgen omdat ik heel goede resultaten behaalde, maar dan ben ik nog voor het jaar voorbij was toch nog overgeschakeld naar een technische school. De achterliggende reden is dat mijn vader, die in de bouw werkte, eens een renovatie had uitgevoerd in een school waarbij ik hem geholpen had met plamuren. Zo heb ik ontdekt dat ik eerder een praktijkgerichte job wou uitoefenen. 

Als u verder surft op deze website, stemt u in met het gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken, maar ook om bezoekersstatistieken op te stellen. Voor meer informatie verwijzen we u naar ons cookiebeleid.