Sophie
Business Unit Manager

“We moeten onze kinderen aanmoedigen om studie- en jobkeuzes te baseren op hun eigen voorkeuren en talenten.”
  • Naam: Sophie De Decker
  • Leeftijd: 43
  • Studies: Burgerlijk Ingenieur (VUB) 
  • Functie: Business Unit Manager
  • Hobby’s: Sporten, koken en lezen

 

Sophie De Decker is Business Unit Manager bij VINCI Energies in België. Ze is verantwoordelijk voor de afdeling technisch onderhoud en meer bepaald voor langetermijncontracten. Ze staat onder meer in voor het personeel en de financiële en operationele aspecten van haar Business Unit.

Op welke manier probeer je jezelf naar een hoger niveau te tillen?

Sophie: Voor mij is het cruciaal om nieuwe kennis op te doen en zo mezelf te blijven ontwikkelen. Ik kijk op naar mensen met veel doorzettingsvermogen die in staat zijn hun dromen waar te maken. Hoe meer je groeit, hoe meer zelfvertrouwen en passie je krijgt voor je beroep. Voor mij is VINCI Energies de werkgever bij uitstek die bijdraagt tot zelfontplooiing en mijn eigen groeivermogen. Ik ben dan ook heel blij met de kansen die het bedrijf biedt.

Lukt het als vrouw om een goede balans te vinden tussen je werk- en privéleven?

Sophie: Dat is niet altijd even gemakkelijk. Het is een groot verschil als je naast je job zelf nog je huishouden moet runnen. Er komt nu wel een verandering in de perceptie dat vooral vrouwen voor het huishouden moeten zorgen. De jongeren die op de arbeidsmarkt komen, staan helemaal anders in het leven. De work-life balance wordt alsmaar belangrijker, ook voor mannen. Mensen willen werken om te leven. In mijn generatie stond werk voor mannen meestal op de eerste plaats, terwijl steeds meer mannen nu ook veel tijd met hun gezin willen doorbrengen. Sommigen stoppen zelfs met werken eens ze een kindje hebben. Vroeger was dat not done en deden enkel vrouwen dat. Dankzij die kentering denk ik dat vrouwen gezin en werk steeds beter kunnen combineren.

Hoe kunnen we meer meisjes overtuigen om voor de technische sector te kiezen?

Sophie: De technische talenten van onze kinderen moeten beter en vroeger gevoed worden. Ik heb het gevoel dat jongeren te laat inzicht krijgen in alle beroepsmogelijkheden en zo niet goed weten wat die beroepen inhouden. Sommige meisjes kiezen enkel theoretische opleidingen, omdat dat als de norm wordt beschouwd. Later ontdekken ze dat hun talenten eigenlijk niet matchen met de praktische kant van het beroep en beseffen ze te laat dat ze iets anders willen doen. We moeten ook echt afstappen van het idee dat bepaalde studierichtingen meer toekomstmogelijkheden bieden naargelang het gender. Kinderen moeten juist aangemoedigd worden om hun studie- en jobkeuzes te baseren op hun eigen voorkeuren en talenten. Enkel zo kunnen we stereotypen uit de wereld helpen.

Als u verder surft op deze website, stemt u in met het gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken, maar ook om bezoekersstatistieken op te stellen. Voor meer informatie verwijzen we u naar ons cookiebeleid.