Ellen
Software Engineer

“Ik hoop dat de volgende generatie vrouwen hun interesses en kwaliteiten volgt.”
  • Naam: Ellen Vanhove
  • Leeftijd: 29
  • Studies: Master computer science engineering (Ugent) 
  • Functie: Software Engineer
  • Hobby’s: Folkdansen, fitness, balkontuinieren en Lego

De 29-jarige Ellen Vanhove is aan de slag als Software Engineer bij Axians. Specifieker is ze binnen deze functie momenteel als consultant aan het werk voor een belangrijke speler in de reissector. Daar staat ze naast de analyse en implementatie van nieuwe functionaliteiten, ook in voor de ondersteuning van teamleden.

Hoe ben je in de technische sector beland?

Ellen: Ik ben altijd al sterk geïnteresseerd geweest in informatica. In het middelbaar twijfelde ik om het keuzevak programmeren op te nemen, maar toen liet ik me helaas tegenhouden door het idee dat ik het enige meisje zou zijn. Gelukkig ben ik daar in gegroeid en koos ik later voor de opleiding computerwetenschappen. Hier kwam ik in contact met de vele verschillende aspecten van informatica, zoals programmeren, software-ontwikkeling, algoritmisch denken en artificiële intelligentie, waardoor ik al snel ontdekte waar mijn interesses lagen. Mijn functie nu is dan ook een logisch gevolg van de opleiding, samen met mijn interesses en talenten. 

Welke evolutie heb je al doorlopen en hoe zie je jouw reis evolueren?

Ellen: Ik kom vaak zelfverzekerd over, maar ik heb dat ook moeten leren. Mijn eerste dagen bij Axians had ik moeite met hulp vragen, maar ik merkte al snel dat ik bij iedereen terecht kon. Het enthousiasme van mijn collega’s stelde mij gerust en moedigde me aan om meer vragen te stellen. Nu probeer ik ook anderen hierin te stimuleren, want domme vragen bestaan niet. Ook in het uitleggen van technische zaken ben ik aan het groeien. Het is belangrijk om bij verschillende mensen een verschillende insteek te gebruiken, en dat is nog steeds een leerproces. Op korte termijn ben ik vooral op zoek naar technische kennis. Mijn focus ligt op het opdoen van ervaring. Daarnaast zou ik op lange termijn graag richting een functie evolueren waarin ik bijvoorbeeld een team mag aansturen. 

Wat is er volgens jou nodig om meer vrouwen aan te trekken in de technische sector?

Ellen: Het begint eigenlijk al op zeer jonge leeftijd. Kinderen hebben vaak een heel helder beeld van beroepen zoals dokter of agent, terwijl de technische sector eerder abstract blijft. Een duidelijker beeld bieden van jobs als developer, en dan vooral de maatschappelijke relevantie ervan, kan hier een cruciale rol in spelen. Door mee te doen aan deze campagne, wil ik daar mijn steentje aan bijdragen. Ik hoop dat de volgende generatie vrouwen hun interesses en kwaliteiten durft te volgen en zonder te twijfelen een keuzevak als programmeren durft te kiezen. 

Als u verder surft op deze website, stemt u in met het gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken, maar ook om bezoekersstatistieken op te stellen. Voor meer informatie verwijzen we u naar ons cookiebeleid.