Florine
Junior
Automation
Engineer

“We moeten evolueren naar een toekomst waarin geen traditioneel mannelijke of vrouwelijke beroepen meer bestaan.”
  • Naam: Florine Vrielynck
  • Leeftijd: 23
  • Studies: Master Industrieel Ingenieur, studierichting informaticatechniek en optie automatisering (Haute Ecole en Hainaut)
  • Functie: Junior Automation Engineer
  • Hobby’s: Tennis, lezen en videospelletjes spelen

De 23-jarige Florine Vrielynck werkt als Junior Automation Engineer bij Actemium. Ze biedt hulp bij problemen in verband met de nodige gegevens voor gebruikersrapporten. Dat doet ze voornamelijk voor farmaceutische bedrijven.

Waarom koos je ervoor om ingenieur te worden?

Florine: Na de middelbare school wist ik niet wat ik wilde worden. Ik hield van informatica en niet van de stereotype vrouwenberoepen. Ik koos uiteindelijk voor ingenieurswetenschappen, omdat die richting brede doorstroommogelijkheden voor de toekomst biedt. Ik kende die studierichting dankzij mijn grote zus die ook voor ingenieur studeerde. Meestal zijn er geen meisjes in die studierichting. In mijn klas waren we met twee. Tijdens mijn schoolcarrière moest ik bewijzen dat ik als meisje evenveel potentieel heb om dat beroep uit te oefenen.

Is VINCI Energies je eerste werkgever?

Florine: Ja, ik begon meteen na mijn studies te werken. Ik liep mijn afstudeerstage bij VINCI Energies en na afloop bood het bedrijf me meteen een job aan. VINCI Energies bestaat uit verschillende dochterondernemingen, waardoor je gemakkelijk binnen VINCI Energies van job kan veranderen en in een andere onderneming kan terechtkomen. Ik hou van afwisseling en nieuwe dingen ontdekken. Daarom is het voor mij belangrijk om die keuzevrijheid te hebben.

Heb je door stereotypes ooit getwijfeld aan je studie- of jobkeuze?

Florine: Neen. Mijn ouders daarentegen waren een beetje bang voor mijn keuze, omdat ze wisten dat ik in een heel mannelijk milieu ging belanden. Dat komt door clichés en ik vind het jammer dat we door clichés niet vooruit gaan en dat sommige vrouwen daardoor zelfs niet overwegen bepaalde beroepen uit te oefenen. Zulke zaken dragen bij tot opvattingen over genderverschillen. Ikzelf heb nooit problemen ervaren als vrouw in een mannensector. Als daar eens een mopje over gemaakt werd, was dat steeds met respect.

Hoe kan het beter?

Florine: Werkgevers moeten zorgen voor vervrouwelijking op de werkvloer. Er is dringend nood aan een normalisatie van vrouwen die beroepen uitvoeren die we als traditioneel mannelijk beschouwen. We moeten evolueren naar een toekomst waarin geen traditioneel mannelijke of vrouwelijke beroepen meer bestaan. Samen moeten we stereotypes de wereld uit helpen door ze niet langer te onderschrijven.

Als u verder surft op deze website, stemt u in met het gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken, maar ook om bezoekersstatistieken op te stellen. Voor meer informatie verwijzen we u naar ons cookiebeleid.