Myriam
Business Analyst

“Durf te proberen en zelfs te falen, het maakt allemaal deel uit van het groeiproces.”
  • Naam: Myriam Baecke
  • Leeftijd: 33 
  • Studies: Master in de Bio-ingenieurswetenschappen: landbouwkunde (UGent)
  • Functie: Business Analyst 
  • Hobby’s: Klarinet spelen in de lokale harmonie

De 33-jarige Myriam Baecke werkt als Business Analyst bij Actemium. Ze fungeert als brug tussen de programmeur en de softwaregebruiker en ondersteunt klanten met het gebruik van de applicaties. Daarnaast begeleidt ze ook nieuwe klanten bij de implementatie van de software en toetst ze hierbij hun behoeften af. Die behoeften en wensen communiceert ze vervolgens aan de programmeurs. 

Hoe kunnen volgens jou meer vrouwen worden aangetrokken in de technische sector? 

Myriam: Ik denk dat het voornamelijk met opvoeding te maken heeft. Mijn ouders zijn bijvoorbeeld werkzaam in een landbouwbedrijf waar ik samen met mijn drie zussen en broer af en toe al van jongs af aan een handje help. Ondanks dat landbouw traditioneel als een mannelijke sector wordt beschouwd, hebben mijn ouders mezelf, mijn zussen en broer steeds evenveel bij alles betrokken. Zo helpen mijn zussen en ik bijvoorbeeld ook mee op het land en rijden we met de tractor. In onze familie wordt dat als normaal beschouwd. Daardoor heb ik nooit het gevoel gehad dat mannen anders zijn dan vrouwen. Mijn zussen, broer en ik hebben die manier van leven en perceptie ook bewust meegegeven aan onze eigen kinderen. Ik geloof dat we er allemaal naar moeten streven om onze kinderen op te voeden op een gelijke manier, waarbij ze zelf mogen kiezen wat ze doen en leuk vinden, los van stereotypes.

Hoe voelt het om als vrouw vooral omringd te zijn door mannelijke collega’s?

Myriam: Het valt op dat ik af en toe wel de enige vrouw in een werkomgeving ben. Toch kan ik eerlijk zeggen dat ik mij bij VINCI Energies nooit anders behandeld heb gevoeld dan mijn mannelijke collega’s. Ik merk ook op dat de samenwerking in een gemengd team heel goed verloopt. Er is een synergie door de diversiteit aan kwaliteiten, karaktereigenschappen en persoonlijkheden, waarbij sommige verschillen soms effectief deels aan gender te wijten zijn, waardoor je samen tot verschillende inzichten en een andere aanpak komt. De ideale combinatie dus.

Wie zijn je rolmodellen?

Myriam: Ik heb altijd bewondering gehad voor zelfzekere en authentieke vrouwen die volledig zichzelf durven te zijn. Gemiddeld gezien zijn vrouwen beter in het detecteren en benoemen van emoties en ik vind het steeds inspirerend wanneer vrouwen dit aspect omarmen om in te zetten als iets positiefs om succesvol te zijn. Ik ben ook van mening dat sommige vrouwen gerust nog wat meer zelfvertrouwen mogen hebben. Mijn boodschap naar andere vrouwen toe is dan ook: durf te proberen en zelfs te falen, het maakt allemaal deel uit van het groeiproces. Zoals Pippi Langkous gelooft: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.”

Als u verder surft op deze website, stemt u in met het gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken, maar ook om bezoekersstatistieken op te stellen. Voor meer informatie verwijzen we u naar ons cookiebeleid.