Mulija
Project Engineer

“Vrouwen met een hoofddoek en een andere moedertaal kunnen even goed een sterke carrière uitbouwen in een ‘mannelijke’ sector.”
  • Naam: Mulija Sikira Lokvancic
  • Leeftijd: 25
  • Studies: Bachelor Elektrotechniek (Universiteit van Sarajevo) 
  • Functie: Project Engineer
  • Hobby’s: Lopen, wandelen, reizen

De 25-jarige Mulija Sikira Lokvancic werkt als Project Engineer bij ITB. Ze ondersteunt de Project Manager in de uitvoering van diverse projecten op het gebied van installatietechniek. Specifieker is ze verantwoordelijk voor onder andere het uitwerken van technische tekeningen, verlichtingsberekeningen en de programmatie van branddetectoren. Naast het opstellen van projectplannen zorgt ze ook dat projecten binnen de gestelde tijd, kwaliteitsnormen en budget worden afgerond. Hiervoor werkt ze nauw samen met haar vast team, leveranciers en klanten. 

Waarom koos je voor een job als Project Engineer bij VINCI Energies?

Mulija: Ik ben geboren in Bosnië-Herzegovina en ben recent naar België verhuisd voor de liefde, kort na het behalen van mijn diploma. Toen ik de vacature van VINCI Energies op LinkedIn tegenkwam, was ik meteen geïnteresseerd: een bedrijf met een sterke reputatie in de sector én een job met veel diversiteit waarbij ervaring geen must is. Ik was bang tijdens mijn zoektocht naar een job aangezien ik nog geen werkervaring had, amper een half jaar Nederlands aan het leren was, een hoofddoek draag en in een voornamelijk mannelijke sector zou terechtkomen. VINCI Energies stelde mij echter gerust door te focussen op mijn motivatie en leergierigheid en was meteen bereid mij een kans te geven. Ze hebben er ook alles aan gedaan zodat ik me thuis zou voelen, al van bij de eerste onthaaldag. Ik heb ook in minder dan een jaar tijd heel veel kunnen leren binnen het bedrijf. Zo ben ik betrokken bij verschillende interessante projecten waarbij ervaren en geduldige collega’s mij continu nieuwe technologieën en technieken leren toepassen. VINCI Energies biedt ook veel andere mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen. Ik heb bijvoorbeeld al aan diverse interne cursussen en workshops deelgenomen en ben van plan om mijn technische vaardigheden te blijven verbeteren door in de toekomst nog meer opleidingen te volgen. 

Wat zou je willen meegeven aan vrouwen die bang zijn om in de technische sector aan de slag te gaan?

Mulija: Mijn team bestaat enkel uit mannen. Die samenwerking verloopt zeer goed en ik herken mezelf in hun directe aanpak. Zo weet je meteen wanneer iets beter kan of anders moet. Ik voel me altijd gerespecteerd en merk dat mijn mening wordt gewaardeerd. Ik ben dan ook trots om bij een bedrijf te werken dat diversiteit en inclusie hoog in het vaandel draagt. Het is bovendien aanmoedigend om als vrouwelijke ingenieur te zien dat steeds meer bedrijven zoals VINCI Energies actief streven naar een meer gelijke vertegenwoordiging van vrouwen in STEM-gerelateerde functies en dat ze zich inzetten om de kansen voor vrouwen te vergroten. Ik ben oprecht dankbaar voor de mogelijkheden die ik heb gekregen bij VINCI Energies om te groeien en bij te dragen aan deze positieve verandering. Door deel te nemen aan deze campagne, wil ik ook andere meisjes inspireren en tonen dat vrouwen met een hoofddoek en een andere moedertaal even goed een sterke carrière kunnen uitbouwen in een traditioneel mannelijke sector. 

Wie heeft jou geïnspireerd om voor een technisch beroep te kiezen? 

Mulija: Mijn keuze voor een technisch beroep is grotendeels dankzij mijn vader, die ook werkzaam is in de energie- en installatiesector. Als kind luisterde ik altijd graag naar de verhalen die hij vertelde over zijn werk en ik was gefascineerd door de technische aspecten. Toen ik ouder werd, ontwikkelde ik een diepere interesse in technologie en engineering en besloot ik dat dit het carrièrepad was dat ik wilde volgen. Mijn vader blijft een grote inspiratie voor mij en ik hoop op een dag in zijn voetsporen te treden en een leidinggevende positie te bereiken waarin ik mijn eigen team leid. Ook mijn moeder was een grote steun en moedigde mij aan om de zelfstandige vrouw te worden die ik vandaag ben. Ik ben trots om ouders te hebben die hun kinderen niet in een bepaalde stereotiepe richting duwden maar ze zelf lieten ontdekken wat ze leuk vinden. Ik wens dat elk meisje toe. 

Als u verder surft op deze website, stemt u in met het gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken, maar ook om bezoekersstatistieken op te stellen. Voor meer informatie verwijzen we u naar ons cookiebeleid.