Oxana
Design
Engineer

“Als een vrouw echt iets wil bereiken, dan kan alles.”
  • Naam: Oxana Butenko
  • Leeftijd: 42
  • Studies: Master aan Rostov State Construction University (Rusland), gelijkwaardig aan Master Industriële Wetenschappen in België
  • Functie: Design Engineer
  • Hobby’s: Tekenen, lezen en Chinese kalligrafie

De 42-jarige Oxana Butenko werkt als Design Engineer bij Cegelec, een merk van VINCI Energies in België. Ze is verantwoordelijk voor het ontwerp en de opmaak van de uitvoeringsplannen voor technische gebouwinstallaties.

Zijn er vrouwen die jou inspireren?

Oxana: Er zijn veel vrouwen die mij inspireren, maar van kleins af aan eentje in het bijzonder: Valentina Teresjkova. De Russische Valentina was de eerste vrouwelijke én jongste astronaut ooit in de ruimte. Ze was echt een voorbeeld voor jonge vrouwen en moedigde hen aan om exacte wetenschappen te studeren. De motivatie hierachter was dat ze wilde tonen dat het niet alleen mogelijk is voor vrouwen om in die sector te starten, maar dat ze ook de kans hebben om er een geweldige carrière uit te bouwen. Valentina was voor mij het ultieme bewijs dat vrouwen succesvol kunnen zijn in ooit traditioneel mannelijke beroepen. 

Waarom heb je voor VINCI Energies gekozen?

Oxana: Ik wou altijd al werken bij een groot toonaangevend bedrijf met een goede reputatie dat bovendien ook bekend staat om zijn sterke bedrijfscultuur. Het is belangrijk voor mij dat er een positieve sfeer heerst in de organisatie. Ik zag dat VINCI Energies aan het groeien was en vond het een mooie opportuniteit om mee te gaan in die positieve ontwikkeling. Ik heb spontaan gesolliciteerd en de job meteen gekregen, waar ik nog steeds heel blij om ben. Ik kon mijn zesjarige beroepservaring in Rusland inzetten bij mijn nieuwe job. We werken hier samen als een hecht team en worden gedreven door een gezamenlijk streven naar resultaat. Ik krijg ook constante ondersteuning van VINCI Energies om allerhande opleidingen te volgen, zodat ik mijn professionele vaardigheden nog verder kan ontwikkelen.

Welk advies zou je geven aan vrouwen die ook in de technische sector willen werken?

Oxana: Als een vrouw echt iets wil bereiken, dan kan alles. Het gaat vooral om de persoonlijke doelen die je stelt en de wil om die te behalen, ongeacht je gender of geslacht. Bij VINCI Energies zie ik dat zowel mannen als vrouwen met evenwaardig respect worden behandeld. We hebben nog niet veel vrouwelijke leidinggevenden hier bij Cegelec, maar ik merk een positieve evolutie op.

Als u verder surft op deze website, stemt u in met het gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken, maar ook om bezoekersstatistieken op te stellen. Voor meer informatie verwijzen we u naar ons cookiebeleid.