Zineb
Design
Engineer

“Ik heb tijdens mijn carrière nooit te maken gehad met vooroordelen en zo zou het moeten zijn voor elke vrouw.”
  • Naam: Zineb Boutchich
  • Leeftijd: 38
  • Studies: Opleiding Bouwkundig Tekenen en Speciale Technieken
  • Functie: Design Engineer
  • Hobby’s: Fitness, aerobics en reizen

De 38-jarige Zineb Boutchich werkt als Design Engineer bij Cegelec. Ze ontwerpt, optimaliseert en coördineert speciale technische installaties die beantwoorden aan de eisen van de klant en houdt hierbij rekening met het budget en de timing. Zo staat ze onder andere in voor de opmaak van principeschema’s en uitvoeringsplannen aan de hand van werfbezoeken, opmetingen en analyses.

Heb je als vrouw ooit te maken gehad met bepaalde obstakels tijdens jouw carrière? 

Persoonlijk heb ik in mijn omgeving steeds steun gekregen, zowel van mijn ouders als van mensen die ik tijdens mijn carrière heb ontmoet. Ik heb ook nooit te maken gehad met vooroordelen en zo zou het moeten zijn voor elke vrouw. Ik begrijp ook niet waarom mensen iemand zouden beoordelen of minder kansen zouden geven enkel op basis van geslacht: een vrouw is tot even veel in staat als een man. Veel van de mensen die mij hebben gesteund zijn trouwens mannen, zoals professoren en collega’s, die mijn passie voor het vak zagen en mij met plezier wilde begeleiden. Ik ben zo gepassioneerd door mijn job omdat mijn vakgebied zo snel evolueert, waardoor ik dagelijks kan blijven leren. Sommigen van mijn collega’s werken al 40 jaar bij VINCI Energies en leren zelf ook nog steeds nieuwe zaken, dat is bewonderenswaardig. Het feit dat zij er al zo lang graag werken, zegt genoeg.

Merk jij op het vlak van genderevenwicht een positieve evolutie op in de technische sector? 

In onze sector werken nog steeds overwegend mannen, dat valt op, maar toch zijn er ook meer en meer vrouwen die nu technische beroepen uitoefenen. In de beginfase van mijn carrière was het namelijk helemaal niet de standaard om als vrouw in die sector te werken en ook tijdens mijn opleiding was ik de enige vrouw, terwijl ik nu bij VINCI Energies verschillende vrouwelijke collega’s heb. Ik vind het zeer positief dat hier verandering in begint te komen, onder andere dankzij initiatieven zoals deze campagne. 

Wat heeft je overtuigd om deel te nemen aan deze ‘Women in Technology’-campagne?

VINCI Energies toont op die manier dat de aanwezigheid van vrouwen in de technische sector mogelijk en zelfs normaal is. Met mijn deelname wil ik andere vrouwen inspireren. Ik vind het daarnaast geweldig dat het bedrijf echt actief inzet op diversiteit. Dat gaat trouwens breder dan enkel diversiteit op het vlak van gender. Ook mensen van eender welke nationaliteit, leeftijd of seksuele geaardheid zijn welkom. Bij VINCI Energies wordt er geen verschil gemaakt op basis van die kenmerken, maar wordt er echt gekeken naar het talent en potentieel van mensen. Kijk maar naar mezelf, ik ben een vrouw van Marokkaanse afkomst die nog niet heel lang in België woont en mij hebben ze meteen met open armen ontvangen. Meer bedrijven zouden hier een voorbeeld aan moeten nemen. 

Als u verder surft op deze website, stemt u in met het gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken, maar ook om bezoekersstatistieken op te stellen. Voor meer informatie verwijzen we u naar ons cookiebeleid.